Astrasat

Mijn winkelwagen

TotaalTV Test: VU+ Uno 4K Vernieuwd en verbeterd

TotaalTV Test: VU+ Uno 4K Vernieuwd en verbeterd

Ontvangerfabrikant VU+ vernieuwde zijn model Uno 4K. De 'Second Edition' is onder meer uitgerust met FBC-tuners.

De VU+ Uno 4K SE is een compacte en fraai ogende ontvanger die niet misstaat in de meeste interieurs. VU+ levert de ontvanger in drie varianten: satelliet (DVB-S2), kabel (DVB-C) en terrestoriaal (DVB-T/T2). De modellen voor satelliet en kabel ondersteunen de FBC-techniek. Een voordeel van het apparaat is dat hij over een wisselbaar tunerslot beschikt. De gebruikte tuner kan dus door de gebruiker veranderd worden. Wie bijvoorbeeld de kabel vaarwel wil zeggen, kan met een relatief goedkope aanpassing – de aanschaf van een nieuwe tuner – de ontvanger geschikt maken voor ontvangst van satelliet. Feitelijk kan dit ook voor Digitenne (terrestoriaal), maar toekomstig gebruik hiervan is niet gegarandeerd. De Uno 4K SE is in principe wel geschikt voor de nieuwe uitzendnorm DVB-T2/HEVC die KPN vanaf eind 2018 gaat gebruiken, maar KPN levert geen CI+ module aan klanten. Daardoor is het onmogelijk om met deze ontvanger – noch met enige andere geschikte DVB-T2 ontvanger die niet door KPN is geleverd - te kijken naar het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne.

Vormgeving

Prominent aanwezig op de voorkant van de VU+ Uno 4K SE is een 2,4 inch OLED-beeldscherm. Hiermee is het mogelijk de basisfuncties van het apparaat te bedienen. Voor volledige bediening is de meegeleverde afstandsbediening nodig. Deze ligt goed in de hand en heeft een overzichtelijke knopindeling. Ook de communicatie met de ontvanger verloopt probleemloos. Naast de ontvanger en afstandsbediening levert VU+ in de verpakking ook een externe stroomadapter en een infraroodoog voor de afstandsbediening. De Uno 4K SE werkt op een voedingsspanning van 12 volt en is daardoor ideaal voor mobiel gebruik in bijvoorbeeld caravan of camper. Als hij daar uit het zicht wordt gemonteerd, kan hij met het infraroodoog toch gewoon met de afstandsbediening worden bediend.

Aansluitingen

Ondanks zijn kleine afmetingen heeft de VU+ Uno 4K SE alle gangbare digitale aansluitingen. De netwerkaansluiting is snel en ondersteunt het snelle Gigabit Ethernet. Dat is een voordeel bij het streamen van content naar de ontvanger. Streamen van 1080p materiaal verloopt probleemloos, maar bij volwaardige Ultra HD-content is soms een zeer lichte hapering te zien. Wat verder opvalt zijn de HDMI in en HDMI out aansluitpunten. 

Smartcard

De ontvanger beschikt over een interne kaartlezen en een CI-slot. Opvallend is dat smartcards en modules aan de achterzijde in de ontvanger geplaatst worden. Via softcam installatie kan de kaartlezer bij satellietontvangst geschikt worden gemaakt voor gebruik van de Canal Digitaal en TV Vlaanderen smartcards. Op deze manier kunnen echter niet alle zenders van de aanbieders worden bekeken. De zenders met de aanvullende zogenaamde CWEO-codering kunnen uitsluitend worden bekeken met de witte Nagravision CI+ module van M7 Group. Deze werkt net als de Viaccess Orca CI+ module probleemloos in de ontvanger. Dit geldt ook voor de kaartloze Conax CI+ module van satelliettelevisieaanbieder Joyne. Als de Uno 4K SE is voorzien van een DVB-C-tuner kan de Irdeto smartcard van Ziggo in de interne kaartlezer gebruikt worden. Dat geldt ook voor een smartcard in een Irdeto CI+ module. Ziggo-abonnees in het voormalig UPC-gebied moeten wel een beetje knutselen om de Nagravision CI+ module - die aan de smartcard gekoppeld is - aan de praat te krijgen. Maar met wat zoekwerk en gebruik van het juiste firmware-image is goede werking ook met deze combinatie mogelijk.

Opnemen

Het opnemen van programma's kan met de VU+ Uno 4K SE op verschillende manieren. Een opslagapparaat kan worden aangesloten op één van de twee beschikbare USB 3.0-poorten, maar het verdient de voorkeur om een 2,5 inch harde schijf in de ontvanger te plaatsen. Dat lijkt wellicht een moeilijke klus, maar het is kinderspel. VU+ heeft de Uno 4K SE hiervoor voorzien van een slede aan de achterzijde van het apparaat. De ontvanger hoeft dus niet opengeschroefd te worden, en kabels zijn niet nodig. Het plaatsen van een harde schijf is door deze methode net zo simpel en snel te doet als het inprikken van een CI+ module. Na plaatsing van de harde schijf komen diverse mogelijkheden voor het opnemen en archiveren van programma's beschikbaar. Ook het tijdelijk pauzeren van live uitgezonden programma's wordt mogelijk.

FBC

Ondersteuning van FBC-tuners is de belangrijkste verbetering van deze Second Edition ten opzichte van zijn voorganger. FBC zorgt ervoor dat meer programma's gelijktijdig kunnen worden opgenomen terwijl er live naar een ander programma wordt gekeken. FBC via een kabeltuner (DVB-C) is het makkelijkst uit te leggen. Maximaal acht zenders kunnen gelijktijdig door een tuner benaderd worden. We kunnen dus live televisie kijken en gelijktijdig programma's opnemen van zeven andere zenders. Dit is overigens alleen maar mogelijk als een interne harde schijf of een snelle NAS-server gebruikt wordt. Met een externe USB-stick of harde schijf lopen we aan tegen de beperkte doorvoersnelheid van data naar het externe apparaat. De FBC-mogelijkheden bij satellietontvangst zijn wat complexer, en onder meer afhankelijk van de satellietontvangstinstallatie en gebruikte LNB's. De bij de Uno 4K SE gebruikte FBC twin tuner komt overeen met acht afzonderlijke standaard DVB-S2 tuners. Maar om deze acht tuners gelijktijdig te kunnen benaderen is de keuze van LNB belangrijk. Ook zijn er mogelijk restricties vanwege de uitzendbanden die bij satellietontvangst gelden. Om het beste uit een FBC satelliettuner te halen is gebruik van een Unicable LNB aan te raden. Het beste kunt u bij een satellietspeciaalzaak meer informatie inwinnen over de exacte mogelijkheden van FBC in combinatie met uw ontvangstinstallatie.

Mogelijkheden

De VU+ Uno 4K SE is een open source Enigma 2 ontvanger. De gebruiker kan dus zelf bepalen welke hobbyfirmware er in het apparaat geplaatst wordt. Elke firmware heeft weer andere specifieke mogelijkheden. Voor Nederlandse gebruikers is OpenPli wellicht het beste alternatief, maar ook OpenATV is een aanrader die op bepaalde punten weer andere specifieke mogelijkheden heeft. Voor Nederlandse en Vlaamse satellietkijkers is de aanwezige ondersteuning van fastscan zeker een pluspunt. De aanwezige DiSEqC-protocollen werken probleemloos. Er zijn voldoende zoekmogelijkheden voor het vinden van zenders. Helaas werkt ook bij deze VU+ Uno 4K SE de blindscan-functie niet door het ontbreken van de juiste drivers voor de tuner.

Processor

De VU+ Uno 4K SE is in gebruik een snel apparaat. Het zappen tussen ongecodeerde kanalen verloopt vlot, ook als we van een SD-zender naar een 4K Ultra HD-zender zappen. Bij gecodeerde kanalen is de zaptijd iets langer, maar nog steeds onder de seconde. We constateren ook dat de zaptijd korter is met de smartcard in de interne kaartlezer in plaats van in een CI-module. De snelheid van de Uno 4K SE is te danken aan de Broadcom-chipset. De ARM-processor heeft twee kernen met een kloksnelheid van 1700MHz.  Een 4GB flash- en 2GB ROM-geheugen maken het technische hart compleet.

Multimedia

Met de VU+ Uno 4K SE haalt de koper niet alleen een apparaat in huis dat standaard broadcastnormen kan ontvangen, maar ook een groot scala aan multimediamogelijkheden. Zo is de Uno 4K SE een volwaardige mediaspeler. We kunnen online naar duizenden tv-zenders en tienduizenden radiozenders uit de gehele wereld kijken en luisteren. Deze mogelijkheid is overigens niet standaard aanwezig, maar daarvoor moet - bijvoorbeeld door het installeren van add-ons - zelf enige inspanning worden verricht. Wel standaard aanwezig is de online tv-dienst HbbTV. Wie zich een beetje in het apparaat en het gebruikte Linux besturingssysteem wil verdiepen, kan niet alleen thuis maar overal in de wereld mobiel – via pc, tablet of smartphone – kijken naar tv-zenders die men thuis via satelliet of kabel ontvangt.

Conclusie

De VU+ Uno 4K SE is een aanrader voor iedereen die aan één uitzendnorm genoeg heeft en dus niet gelijktijdig van bijvoorbeeld satelliet- en kabelontvangst gebruik wil maken. Belangrijkste vernieuwing is ondersteuning van FBC. Daar zit ook de kracht van dit apparaat in. De gebruikte componenten op het moederboard zijn van een goede kwaliteit. Samen met de drie jaar garantie die de distributeur op het apparaat geeft, maakt dit de aanschaf een slimme keus.
 
De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door: Astrasat, Groningen.

Bron: https://www.totaaltv.nl/tests/vernieuwd-en-verbeterd/ (Auteur: Jarco Kriek, Datum: 29 maart 2018)

Direct bestellen: https://astrasat.nl/digitale-ontvangers/vu-plus-uno-4k-se-3808.html

© 2010 - 2018 Astrasat Discount B.V.