Astrasat

Mijn winkelwagen

Satellietkijker met NPO 1 UHD op eerste rij WK Voetbal

Satellietkijker met NPO 1 UHD op eerste rij WK Voetbal

Het WK Voetbal wordt van 14 juni tot en met 15 juli in Rusland gespeeld. Nederland is er niet bij. De Nederlandse voetballers wisten zich niet voor dit eindtoernooi te kwalificeren. Toch is dit WK Voetbal ook voor de Nederlandse voetballiefhebber belangrijk. De Nederlandse publieke omroep (NPO) en NOS zetten namelijk de eerste stappen met de Ultra HD (UHD) beeldtechniek.

 Ultra HD in de huidige 4K-norm levert een vier keer beter beeld dan de Full HD-norm 1080P. Maar om UHD het allerbeste te beleven is toch echt een groter beeldscherm nodig. Denk hierbij aan een formaat van 55 inch of groter. Een kleiner beeldscherm mag natuurlijk ook maar om UHD dan goed te kunnen zien, moet men de kijkafstand naar het beeldscherm wel verkleinen. Maar niet getreurd als u een Ultra HD-televisie met een beelddiagonaal van bijvoorbeeld 43 inch heeft. UHD is dan nog altijd beter dan HD. De beeldbeleving bij het WK Voetbal op NPO 1 UHD is altijd beter dan u tot nu toe bij voetbalwedstrijden gewend was.
 
Maar natuurlijk moet dan wel NPO 1 UHD kunnen worden ontvangen. De satellietkijker zit wat dat betreft goed. NPO 1 UHD komt namelijk landelijk bij Canal Digitaal beschikbaar. Eigenaar M7 Group heeft voor de tijdelijke doorgifte van dit UHD-kanaal een overeenkomst met de NPO en NOS gesloten. Door de samenwerking met satellietbedrijf SES kan Canal Digitaal NPO 1 UHD via de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost aanbieden. En dat in de beste beeldkwaliteit van alle Nederlandse aanbieders. De NPO bevestigt dat de satellietverspreiding met een constante bandbreedte van rond de 25Mbit/s gaat plaatsvinden. Het houdt zelfs nog de mogelijkheid open voor een hogere bandbreedte die via de satelliet aangebeden wordt. Die mogelijkheid ligt binnen handbereik omdat SES voor de satellietverspreiding van NPO 1 UHD een volledige transponder aan de M7 Group beschikbaar heeft gesteld.
 
Maar zelfs als de aanvoer van NPO 1 UHD bij 25Mbit/s blijft steken gaat dit voor een fantastisch beeld zorgen. Aan de bandbreedte wordt namelijk HDR/HLG toegevoegd. Dit zorgt voor mooiere kleuren en dus een veel betere beeldervaring. De satellietkijker kon de afgelopen weken al genieten van de ongecodeerde satellietverspreiding van het nieuwe UHD-kanaal Eurosport 4K. Alle wedstrijden die op het center court van Roland Garros gespeeld werden waren voor satellietkijkers zichtbaar. Ook Eurosport 4K werd met een bandbreedte van 25Mbit/s uitgezonden. Maar dan zonder HDR/HLG. En de reacties van satellietkijkers daarop waren uitermate positief. Toen het regende bij het tennistoernooi leek het of de regendruppels aan de binnenkant van de televisie naar beneden kwamen.
 
Maar wie kan nu eigenlijk naar de groenste grassprietjes van een voetbalveld kijken die ooit op de Nederlandse televisie zijn getoond? Canal Digitaal biedt NPO 1 UHD aan alle klanten aan. Het stelt echter wel een specifieke voorwaarde: De smartcard moet in een CI+ module gebruikt worden. De oudere CI-modules werken niet. Net als de interne kaartlezer van Linux UHD-satellietontvangers. Dit komt omdat vanwege de beeldkwaliteit een strengere vorm van beveiliging wordt vereist. In de praktijk betekent dit dat de aanvullende CWEO-codering wordt gebruikt. Als aan deze voorwaarde wordt gedaan, kan de voetballiefhebber zich opmaken voor een fantastisch WK in de best mogelijke beeldkwaliteit. Maar heeft u geen Ultra HD-televisie of gebruikt u geen CI+ module dan nog kan naar het WK Voetbal in goede – maar in vergelijk met UHD mindere – HD-beeldkwaliteit bij Canal Digitaal via NPO 1 HD gekeken worden. Natuurlijk kan ook de satellietkijker die bij Joyne een abonnement heeft het voetbal in HD via deze zender volgen. Joyne biedt echter NPO 1 UHD niet aan.
 
Eigenlijk is een UHD-satellietontvanger niet eens nodig om naar NPO 1 UHD via de satelliet te kijken. Vrijwel alle Ultra HD-televisies beschikken over een zogenaamde multituner. Naast DVB-T/T2 en DVB.C kunnen ook de uitzendnormen DVB-S/S2 ontvangen worden.
 
NPO 1 UHD is vanaf 12 juni via de Astra3-satelliet op 23.5 graden oost via de uitzendfrequentie 11.914 GHz H – 29900 – 2/3 – DVB-S2 – 8PSK te ontvangen. Vanaf 14 juni is NPO 1 UHD op voorkeuzepositie 14 van de Canal Digitaal zenderlijst te vinden

Bron: https://www.satellitemagazine.com/artikelen/satellietkijker-met-npo-1-uhd-op-eerste-rij-wk-voetbal/ (Auteur: Jarco Kriek, Datum: 12 juni 2018)

© 2010 - 2018 Astrasat Discount B.V.